17.11.08

"Hapukapsasõda" tänu Langile

Möödunud nädalal oli meedias suur teema memmede ja taatide väidetav väljatõrjumine turulettide tagant. Hapukapsast ja -kurki näiteks ei tohtivat müüa. Teema on tõsine. On saabunud ka teatud selgus, kus probleem peitub ja kust jama algas.

2006. aastal jõustusid toiduseaduse muutused, mis näevad ette, et kõik kes tahavad oma kodus tehtud toitu müüa, peavad ennast üles andma Veterinaar- ja toiduametis. Paraku pole tegemist ühe paberi täitmisega. Lisaks tuleb tasuda riigilõiv. Ja mõlemat toimingut tuleb teha igal aastal. Karm lugu, kui mõelda sihtgrupile – eakamad inimesed ju!

Põllumajandusministeerium tegi ka 2006. aastal justiitsministeeriumile ettepaneku vastavat riigilõivu mitte sisse viia. Tollane ja praegune minister Rein Lang oli sellele kategooriliselt vastu ja paraku usun, et tema vastuseis riigilõivu kaotamisele püsib. Põllumajandusministeeriumi alternatiivne ettepanek oli lõivu asemel nõuda tasu reaalse töö eest ehk tasuda oleks tulnud see summa, mis reaalselt kulub toidutegemise koha kontrollimiseks.

Riigikogu maaelukomisjon kohtus põllumajandusministeeriumi esindajaga. Muudatuste tegemise kehtivasse toiduseadusesse võetakse õige pea päevakorda. Kas lähtutakse samast alternatiivist, mis oli päevakorras ka 2006. aastal, ma öelda ei oska. Riigilõivu vähendamine ei lahenda olukorda. Kindlasti ei täida kõrge riigilõivu olemasolu ka märkimisväärselt riigi rahakoti täitmise eesmärki. Liiga kõrge hind ongi toonud teema päevakorda, sest kontrollid turgudel on avastanud nö seaduserikkumisi. Lisaks vajaks Veterinaar- ja toiduamet lisajõudu riigilõivu tasumise kontrollimiseks, mis võib kujuneda kulukamaks kui riigilõivust saadav tulu.

See aga ei tähenda, et kehtivaid seadusi tohiks teadlikult eirata ning rikkuda. Mind hämmastas Rein Siku arvamuslugu Eesti Päevalehes (EPL, 14. nov.), mis otseselt kutsub kodanikke rikkuma Eesti Vabariigi seadusi. Kummastav on seegi, et antud üleskutse avaldas meie keskne ajaleht.

Selliste arusaamatuste korral tuleks esitada erinevaid ettepanekuid, kuidas asju muuta või pakkuda lahendusi, mis võiks olla teisiti. Üheks selliseks kohaks on kodanikuportaal osale.ee. Loomulikult on võimalik pöörduda otse ministeeriumite kui Riigikogu saadikute poole. Võimalusi on. On vaja enam kodanikujulgust!

Usun, et nö hapukapsasõda leiab peagi oma mõistuspärase lahenduse. Mul erinevalt seadusi eirama kutsuvast Sikust on Riigikogu osas usk olemas.

Kommentaare ei ole: