01.06.09

Teadlik poliitika kahjustamine

Suviselt soe ilm meelitas eile paljusid inimesi Stroomi randa. Ka mina võtsin kepid kätte ning asusin tavapäraselt pühapäevast trenniringi tegema.

Minu üllatus oli suur, et vastu kajas venekeelne lavaesitlus. Slaavi muusika kajas kogu selle aja julgelt ja minu jaoks provotseerivalt. Ringi siblisid lastevankrid ja jalgrattad roheliste Keskerakonna õhupallidega. Omakorda sellele sõitsid erakondalsed kolme kaupa segway'ga (vt. pilti sellest riistapuust), millele olid kleebitud plakatid "Eesti vajab muutust".

Minu hinnangul kisub Keskerakond mõnuga alla poliitika mainet. Nende eesmärk on mõtlevate inimeste hing täis ajada, mille tagajärjel nad loobuvad valima minemast. Nende hääletajad on pensionärid, kes vanast harjumusest nagunii valimiskaste külastavad. Ning neile vanast harjumusest selline poliitiline propaganda sobib. (Loomulikult on erandeid!) Kindlasti on see ka eelmäng vene valijatele, kes sel korral suurt valida ei saa, kuid sügisel on venekeelsete valijate osatähtsus märgatavalt suurem. Seepärast Stroomi rannas mitte riigikeele harrastamine nii menukalt läkski.

Paraku nähtu ei piirne Keskerakonna "vaimukustega". Eile nägin Rocca al Mare kaubanduskeskuse parklas reklaami linnaosavanema Vassiljeviga. Teemaks oli Haabersti. Poolteist nädalat tagasi tuli postkasti abilinnapea Boroditši kiri, kus loetletakse erinevate teejuppide remontiminekud ja nende maksumused. Siiani sellist kirja tulnud pole, kuigi teejupikesi siin ja seal on korrigeeritud. Need sammud on mõeldud lisaks eurovalimistele ikka sügistesteks kohalikeks valimisteks. Tõsi, Tallinna teederaha on napp ja linnapropaganda enneolematu õilmistemine vähendab seda veelgi.

Ollakse väljas telkidega, kus range pilgu all kutsutakse inimesi e-hääletama. Siiani tõestas valimiskomisjon, et e-hääletamised on turvalised. Keskerakond nimelt otsib paanikanuppu, et lörtsida innovaatiline idee. Seadusekuulekus on Keskerakonna meelest pigem naljanumber kui tavapärane käitumisviis, mida pidasid iseenesestmõistetavaks Locke, Mill kui teisted poliitfilosoofid.

Savisaar lisab pingeid edevusega, pannes naerusuiselt kaamera enda töötuppa. Tule taevas appi!

Eks näiteid oleks loendada veel ja veel. Olen mures. Pooldan terve poliitilise kultuuri kujunemist. Kuid sellised julmad ja südametud piiri peal katsetamised võivad esile kutsuda suuremaid tagajärgi. Esiteks kasvab karistamatuse tunne. Jah, neid saadab teatud pahameelepomin, kuid midagi enamat millegipärast ei juhtu.

Teiseks võivad teised erakonnad samadest tegusviisidest indu saada ning järgmisel korral sama teha. Kuid nii peletatakse inimesi valimistelt eemale.

Kutsun kõiki üles kainele meelele. Kindlasti tuleb minna valima ja anda hinnang sellisele käitumisele.

Kommentaare ei ole: