29.10.08

Savisaare uus on Eestile vana

Savisaar on alustanud Euroopa Parlamendi kui eelkõige kohalike omavalitsuste valimiskampaaniaga. Eile ilmutas ta raamatu, mis peaks rääkima Eesti majandusvalikutest. Ma pole seda teost näinud, kuid märkasin Savisaare erinevaid teleintervjuusid. Mis jäi kõlama?

Savisaar räägib, et riik peab hakkama aktiivselt sekkuma majandusellu. Tema ideaali järgi tuleks hakata taasriigistama erinevaid ettevõtteid. See on selge sotsialismi taaskehtestamine, mis eksisteeris Eestis sunniviisiliselt 50 aastat. Need 50 aastat röövisid lisaks riiklikule suveräänsusele iseseisva majanduse. Eesti ajal (1918-1940) olid võrreldes Soomega väga tugevalt arenenud ning kaasaegsed talud. Sotsialism võttis talud ja talupojaliku väärikuse, mille lõive maksame tänaseni.

50 aasta jooksul muutus rahvas riigist sõltuvaks. See tähendas ka tihti iga päevast elamist korruptiivses keskkonnas. Täna näeme, mida sellised „harjumused“ kaasa on toonud. Ja see pole teps mitte juhuslik.

Savisaar ei tule välja uute ideedega, vaid nende ideedega, milles on ta elanud oma enamuse teadlikust elust. Tõsi ta on, et riik peab olema valmis lahendama kriisiolukordasid. Eelkõige tuleb tasakaalus hoida eelarve, millega tõsi küll, meie tänane peaminister hakkama ei saa. Lisaks tuleb üle vaadata seadusandlust selle pilguga, et vähendada riigi üleliigseid ning täitmatuid kohustusi.

Eesti vajab uudseid lahendusi, aga neid Savisaar ei paku.

Kommentaare ei ole: