06.05.12

IRL taunib inimeste kuulumist kodanikuühendustesse

Eile kuulutas võimupartei IRL-i peasekretär (loe siit), et need erakonna liikmed, kes kuuluvad poliitilistesse kodanikuühendustesse (loe seltsid, MTÜ-d jt. vormid), peaksid lahkuma IRL-st. Tegemist on ühe kummastava avaldusega erakonnalt, kelle valitsemisalasse kuulub kodanikuühenduste temaatika.

Tänaseks on erakonnad oma mõttemaailmalt üsna stageerunud. Hoitakse pingsalt kinni valitseva eliidi heaolust ning unustatakse liige kui valija. Liikmed on muutunud erakondadesisesteks võimumängurluse objektideks ning rohkem paraku ei oodatagi. Pigem vastupidi, enamat ei soovitagi.

Midagi tuleb tõsiselt ette võtta. Erakonnad peavad aru saama, et nad on kdoanikuühenduste üks vorm ja see eeldab samasugust panustamist, kui seda teevad teised seltsid ja MTÜ-d.

Igal kodanikul peab olema võimalus ja õigus kuuluda erakonda ning see ei tohi mitte mingil juhul välistada kodaniku võimalust kuuluda teistesse kodanikuühendustesse.

Eesti riik on väike ja meid on vähe. Väärtustagem neid inimesi, kellel on rohkem kui üks huvivaldkond ning nad on võimelised neisse ka panustama oma aega kui raha.

Lisaks tuleb muuta selgelt erakondade rahastamissüsteemi, mis tõstaks erakondade vastutust kui kaasmõtlejate arvestamist. Samuti annab see võrdsema stardipositsiooni olemasolevatele erakondadele ning natukenegi samastub teiste kodanikuühendustega.

Kommentaare ei ole: