05.01.09

Aasta 2009 - täis valikuid

Alanud aasta on igaühe jaoks tähtis - nii igale poliitikule kui tavakodanikule, isegi neile keda poliitika üldse ei huvita. Teades eelseisvaid sündmusi, siis paraku kaotajateks jäävadki need, kelle ükskõiksus poliitika vastu jätab pigem koju telekat vahtima kui tegutsema. Aga võimalikest valikutest lähemalt.

Eesti valikud.
Esmatähtis on tagada valitsuse mõistlik töövõime. Tänase seisu järgi vajaks valitsus remonti - kui mitte isikute, siis vähemalt ideede tasandil. Valikuid on mitmeid. Kõiki paraku üheaegselt täita ei saa, kui olemasolevat valitsust tahta püsima jätta. Alternatiivi eriti pole. Kujutage ette, kui valitsuses oleks taas Keskerakond. Kogu riigikassa koos reservidega saaks kiiremas korras otsa, sest olemasoleva natukese eest ostetakse jälle kokku mõned ettevõtted ning raha jagatakse populisminaudinguga laiali.

Millised need valitsusremondi valikud oleksid? Suuresti oleneb peaministrist, kuidas ta suudab end kurssi viia ning aru saada toimuvast. Ilma selleta ei purjeta Eesti enam kaugele. See on ohtlik.

Teine valik on sotsiaalvaldkonnas. Majandussurutise tingimustes on vaja kindlakäelist juhti ning selgroogu, kes on võimeline vastu võtma otsuseid, mis pole just kõige populaarsemad, kuid samas aitab ära hoida hullemast (sama käitumist ootaks ka peaministrilt).

Ning kolmas valik on minu hinnangul seotud integratsiooni ja rahvastikupoliitikaga. Majandusraskustega pingestuvad riikide ja üldse rahvastevahelised suhted. Need on olnud alati omavahel seotud - nagu sajandeid, nii ka nüüd. Viimasel ajal on toimunud kummalisi arenguid - integratsiooni on püütud läbi viia tänaval rippuvate kirjude reklaampostidega kuni venemeelse telekanali PBK palkamiseni. Ei tehta vahet, mis on avalik sektor ja mis on erasektor, millised on meetodite ja valikute erinevused. Ning tegu on inimeste ja nende väärtushinnangutega, mitte hambapastakarpidega. Integratsioon on sisulisem, pikaajalisem kui ka laiahaardelisem tegevus.

Reaalsed valikud tuleb teha kogunisti kaks korda - nii erakondadel kui valijatel. Nimelt, 7.juunil toimuvad Euroopa Parlamendi valimised ja 18.oktoobril kohalike omavalitsuste valimised. Erakondadel on vastutus just selles osas, et kandideerima volitataks inimesi, kes reaalselt suudavad ja tahavad valijate ees kohustusi võtta. Nende renomee peab olema puhas. See on ka võimalus uute poliitikasse tulijate jaoks. Eesti vajab muutsi ja muutused inimeste osas on selle osa.

Valimistel osalemise puhul tuleb rõhutada just iga kodaniku osatähtsust. Valimistest oasvõtt nii kandidaadi ja veel enam valijana näitab suhtumist riiki. Teisalt tuleb olla äärmiselt ettevaatlik erinevate propagandanippide ja kerglaste lubaduste ees. Majandussurustis võib neid kergesti esile kutsuda.

Eesti vajab selgeid muutusi edasiminekuks. Viimaste aastate jooksul pole avalikus sektoris toimunud midagi, mis leevendaks väikeriigi ülepingutatud eluviisi. Eesti elab selgelt üle oma võimete. Meil on liiga palju dubleerivaid ameteid, liiga palju omavalitsus ja isegi koole. Samuti on transpordikorraldus pigem omavalitsuste vahelise konkureerimise küsimus, mis alati ei pea silmas inimeste huve.

Valitsuse 2009. aasta üheks peamiseks ülesandeks peab olema ettevalmistuste tegemine haldus-, transpordikorraldus- ja haridusreformiks. Reformid pole päevapealt tehtavad, vaid vajavad uuringuid, inimeste reaalsete vajaduste ja võimaluste mõõtmist. Lisaks tuleks leida lahendusi vabanevatele hoonetele kui inimestele. Viimastele tuleb panna pearõhk, eriti tänastes majandusraskustes.

Riigiga koostöös tuleb igaühel mõelda Eesti rahva püsimajäämisele. Allpool esitlen statistikat (www.stat.ee), mis näitab, et 2008. aasta teisel poolel on elussündide kasv võrreldes eelmiste kahe aastaga taandunud. See on ohtlik märk, mis ei tohiks jätkuda. Mingil määral naiste töötaolek oleks võimalus tegeleda just ema-ametiga. Seega, miks mitte siis töö otsimise asemel sünnitada ja kasvatada lapsi. Kuid eelnevalt kirjeldatu puhul on oluline, et riik ei taanduks olemasolevatest soodsutustest lastele ja nooretele peredele.

SÜNDIDE ESIALGSED REGISTREERIMISANDMED*

Jaan Veebr Märts Aprill Mai Juuni
2006 1147 1053 1359 1179 1357 1302
2007 1295 1143 1286 1285 1381 1330
2008 1493 1244 1282 1376 1359 1400



Juuli Aug Sept Okt Nov Dets


2006 1335 1343 1229 1275 1158 1082
2007 1494 1446 1240 1435 1231 1175
2008 1508 1372 1425 1305 1133 ..
* Andmed sisaldavad kuu jooksul Eesti perekonnaseisuasutustes registreeritud sünde. Sünniakt koostatakse ühe kuu jooksul lapse sündimise päevast.


Laste sünnitamine on üks pool, teine pool on järelkasvu kasvatamine ja harimine. Seega, väga oluline märksõna on hariduse kvaliteet. Haridust tuleb saada vastavalt oma võimekusele. Samas ei saa pea ees hüpata vette, kus paari tõmbe järel kaob jaks. See tähendab, et kutsehariduse kvaliteet ja maine tuleb enne saavutada kui sulgeda noorte tee praeguse alternatiivi - kõrghariduse suunas. Kui tekib selline auk, siis näeme lisaks rohketele töötutele ka rohkeid hariduse kui ametita noori.

2008. aastal sai riik hakkama 90. aastapäeva tähistamisega. See oli märk tõusvast rahvuslusest. Kõneleb positiivsest rahvuslusest, mis tähendab ajaloo tundmist, eestlasena olemise tunnetamist ning kõige jagamist noortele. Suur roll rahvusluse kasvatamisel on koolidel, aga ka perekondadel.


Rahvusvaheliste suhete valikud.
Oluline roll on endiselt USA-l kui Venemaal, seda nii omavahelistes suhetes kui ka ülejäänud maailma mõjutamisel. Huvitav on jälgida, kuidas suudavad need kaks suurriiki hoida sisepoliitikat kui -majandust stabiilsena. Kuuldavasti on Venemaa poeriiulid juba tühjenemas. Kui piirid oleksid lahti ja Venemaa riigipeade otsused mitte nii valivad, siis on põhjust arvata, et Eesti tootjatel kui ärimeestel on ühel hetkel sinna asja ja päris edukatel eesmärkidel.

Ka energiaallikate osas on tähelepanu suunatud Venemaale. Viimaste nädalate sõnelused ning aktsiion Ukrainaga ei tekita just kindlustunnet. Siin on läbinähtav Venemaa soov saavutada kontrolli teiste üle. Nii see kui Nord Stream'i projekt tekitab minus pigem tahtmise pidada tõsist debatti tuumaenergia teemal.

Georgia vastu suunatud sõda peab meid kõiki ettevaatlikuks tegema. Ma ei unustaks spkulatsioone, et järgmisena tahetakse vallutada Ukraina, seejärel Baltikum. Ebakindlust jaotab ka Iisreal, kes juba aastaid koostöös USA-ga on hoidnud end tippklassis relvade ja luure osas. Kindlasti lisab ärevust Aafrika manner, kus nälg on peamiseks konfliktiallikaks olnud ka kaasajal.


Minu sissekandest järeldub, et aasta 2009 saab olema otsustava tähtsusega. Jah, arvan, et see on veel määravama tähtsusega kui oli 2008. aasta.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Tagantjärgi vaadates täielik lollus kirja pandud. Kus neid "politolooge" vormitakse....