11.08.08

Venemaa vaatab Gruusiale ülevalt alla

Loen praegu viimaseid uudiseid Gruusia olukorra kohta ja mul on nüüd suured kahtlused rahuliku lahenduse suhtes. Päriselt ka. Thbilisis on mobiiliside katkenud. Strateegiliselt oluline linn Gori venelaste poolt vallutatud. Vene tankid liiguvad halastamatult Thbilisi poole. Väidetavalt 10-15 km kaugusel juba. Olen sõnatu ja kohati ka hingetu...

Päeval jooksis läbi kaks uudist. Medvedev keeldus vastamast Saakašvili telefonikõnele. See oli selge sõnum: "ptüi Gruusia". Teiseks, Venemaa keeldus vaherahuläbirääkimistest - "ptüi, Gruusia".

Kahjuks väljendab oma ükskõikset suhtumist Gruusiale reaalse abi pakkumise osas ka Lääne maailm. Mina kujutan ette, et NATO väed võiksid appi tõtata. Poliitiliselt NATO liikmesriikide seas on ju toetus Gruusiale olemas. Paraku pelgalt poliitiline toetus enam ei aita, arengud on liiga kaugele läinud. Venemaa tee on Gruusialt võimu võtmine ja praegusel hetkel nad selle ka saavutavad. Ja ÜRO kempleb poliitikutega. Tegutseda on vaja!

ENPA tasandil näen ma ette, et Venemaa visataks nõukogust välja. Selleks on andnud põhjust mitmed teemakäsitlused näiteks aprillisündmuste kohta. Mina arvan, et see oleks tõeline ja selge sõnum Euroopa poliitikute poolt, kuid ma kardan, et see jääb siiski sündimata. Ideaalis näen, et katsetama peab. Siin loodan südikust Eesti delegatsioonilt.

Rõõm on vaadata eestlaste toetusmiitinguid. Rahvast on enam ja enam koos. Gruusia lipud lehvivad kõrgel. Kui Eesti rahva toetus jõuaks ka Gruusia rahvani...

Hämmastama panevad muidugi ka teatud Eesti poliitikud. Näiteks ei üllata Keskerakonna suhtumine toimuvasse. Nende leping Putiniga on nende garant, nende arvates. Mõni neist vast tõesti arvab, et Putin tuleb vallutama ka Eestit ning neil on siis nö hea läbirääkimiste positsioon, sest neil on leping Putiniga. Aga võib olla seda nad ootavadki, et saavutada see püüdlus, mis oli silme ees 1989-1991 - saavutada autonoomsus Nõukogude Liidu koosseisus. ??? Ja kui nad nii tõesti arvavadki, siis usun, et neid veetakse väga-väga pikalt alt.

Homne Riigikogu eriistung paneb teatud poliitilised piirjooned paika. Loodan seda. Eesti on riik, mis oma nõu ja jõuga on aidanud Gruusial demokratiseeruda. Nüüd on suur roll ka Eestil aidata tagandada agressorriigi vägivald. Välja on kujunenud kolm musketäri, kelle suur töö Gruusia sündmuste kajastamisel Eestis väärib kunagi tulevikus ka äramärkimist. Nendeks on Mart Laar, Andres Herkel ja Marko Mihkelson.

Tiit Vähi teeb endiselt pehmelt öeldes kummalisi avaldusi. No need ka kõik sellest, et tema ärid on üles ehitatud Venemaa turule. Aga väga kurb suhtumine tema poolt. Mis rahvusest ta olla tahaks - tekib küsimus.

Ärevad ajad. Väga ärevad. Hoian hinge kinni ja loodan, et see ime siiski sünnib ja positiivne lahendus on olemas. Nii Gruusiale kui kogu maailmale.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Mart Laar pani siin küll puusse:
http://riigikogu.postimees.ee/online/riigikogu2007/blog.php?ID=4114
Parem,kui ta Venemaa kohta enam sõna ei võtaks.