15.08.08

Sõda pole lõppenud

Sõda, mis sai alguse Gruusias, pole läbi. Seda vaatamata asjaolule, et Saakašvili andis oma allkirja relvarahuleppele. Miks nii arvan?

Minu hinnangul pole selge, mis on täpselt Gruusia territoorium. Leppes on märgitud, et Venemaa peab välja viima oma väed Gruusia territooriumilt. USA välisministri Condoleezza Rice rõhutas, et väed tuleb viia välja kohe. Senised uudised näitavad, et Venemaa ei vii vägesid kuskile, hoopis nihutab neid vaikselt Thbilisile lähemale.

Tänane Gruusia territoorium hõlmab ka Lõuna-Osseetiat ning Abhaasiat. Venemaa seda ei tunnusta. Ning ka oma vägesid nad sealt välja ei vii. Selles olen ma päris kindel ning Venemaa kinnitab seda ka ise. Kummaline on lausa seegi, et nn vene rahuvalvajad olidki Lõuna-Osseetias need, kes ühtäkki moodustasid hoopis Venemaa sõjaväe üksuse. Rahuvalvajad nii ei tohi käituda. Seda tõdes ka eile Gruusia erisaates ETV-s Balti Venemaa Uurimiskeskuse direktor Vladimir Juškin.

Teiseks. Venemaad paraku ei saa usaldada ühegi leppe sõlmimise täitmises. Seda tõestab ainuüksi asjaolu, et heast peast teist riiki sõjaliselt provotseerima ei hakata. Selleks peab olema põhjus. Viimane näide Gruusia provotseerimisest, mis väljus lõpuks kontrolli alt. Lisaks võib tuua näite Eesti annekteerimisest, mille õigust polnud Venemaa küsinud kelleltki.

Kolmandaks, Venemaad ei saa jätta karistamata. Karistus ei pea olema sama füüsiline ja õudne kui nende endi käitumine. Karistus võib olla näiteks Sotšilt taliolümpiamängude korraldamise õiguse äravõtmine. Venemaa väljaviskamine ENPA koosseisust või vähemalt hääleõiguse äravõtmine. Viisavabaduse lihtsustamise plaanide katkestamine teadmata ajaks. Diplomaatiliste survete avaldamine ning inimõiguste rikkumiste agaram paljastamine Venemaal. Eks neid käike ole veel. Sõda enne ei lõpe, kui pole neist võimalikest karistustest vähemalt ühte rakendatud. Muidu Venemaa võtab sõjategevust Gruusias võiduna ning võib jätkata analoogse tegevusega Ukrainas, Baltikumis ning kasvõi liikuda enam Euroopa poole.

Kommentaare ei ole: