16.06.08

Keskerakondlaste naljatuju on lõputu

Savisaar tuli täna välja ideega - taastada sotsialistlik riik. Tema käsitleb seda küll peenemalt, kuid asi on tõsine. Sotsialismuse saavutamine on olnud Keskerakonna unelmate projekt, millele toe saamiseks on tänaseni tihedalt koostööd tehtud Putini lähikondlastega.

Ideest lähemalt. Külmutada toiduainete hinnad - seda ka lihtsustatult öeldes. Tekib küsimus, et kas nii suure kaliibri ja kogemustega poliitik pole siiani aru saanud hinnapoliitika kujunemisest vabaturumajanduse tingimustes. Seda teeb nõudluse ja pakkumise vahekord.

Teravilja hinnatõus, mis on põhitooraine selles, mida iga päev sisse sööme, on tingitud paarist asjaolust. Esiteks. Euroopa piirav poliitika täna end ei õigusta. Sellepärast hakatigi põllumeestele toetusi maksma, et ületootmist ei toimuks. Lisandunud on uued võimalused teravilja kasutuses - nt biokütuse tootmine teraviljast. See on tekitanud olukorra, kus lauale jõuab tooret vähem ja see tõstab hinda. Ja kolmandaks on maailmas üleüldine ülerahvastatus (mida me paraku ei näe eestlaste koguarvu Eestis, ca 940 000, ette kujutades). Suid on enam kui vilja kasvatatakse jõutakse.

Alates aastast 2013 tahab Euroopa Liit suurematest toetustest lahti öelda. Turg läheb vabaks. Hinnad alla. Väiketootjad, nagu enamus Eestis tegutsevaid võrreldes Euroopaga nad kõik on, kannatavad kõige enam ning toimub taas nö suur puhastumine põlluharijate seas. Tõsi on see, et isegi EL liikmesriigid end eriti ära toita ei suuda.

Kuid samas ei tohi aru kaotada ning metsi maha raiuma hakata põllulapi saamise eesmärgil. Energia on ju teine valuline punkt. Naftahinnad on kõrged ning ka need tõstavad toiduainete hinda märkimisväärselt. Naftat kasutatakse igal pool. Naised kasutavad naftast toodetud sukkpükse pea iga päev. Jube ju! Suvel saab neid natuke vähem kanda kuumuse tõttu, kuid kodukootud lambavillaseid sukki keegi jalga ka pane.

Kuid ise arvan, et Keskerakonna eesmärk oli natuke endale tähelepanu tõmmata ning veidi punkte korjata. See ka õnnestus. Meedia, kui ka mina (!), kajastab nende soovunelmat. Tõsisemalt öeldes, sotsialismiajastu on Eesti üle elanud. Need ajad on möödas. Kuid valvas selliste ideede viljelejate suhtes tuleb kindlasti olla.

Kommentaare ei ole: